Varför?
Psykisk ohälsa bland unga ökar dramatiskt, vissa beskriver det som en av vår tids största kriser. Vi hör om det överallt, hela tiden. Och vi behöver göra något åt det.
Fakta
Var fjärde barn i Sverige (26 %) har återkommande psykiska besvär. Enligt statistik från Socialstyrelsen ökade självskadebeteendet för tolvåriga flickor med närmare 80% mellan 2020 och 2021.
Bakomliggande orsaker
Bakgrund
Jag, Fanny Widman – som ligger bakom denna plattform – led själv av psykisk ohälsa när jag var ung. Jag har hela mitt liv anpassat mig och alltid strävat efter att bli det där som jag upplevde att omvärlden ville ha av mig. Jag har tummat på mig själv, mina gränser och utsatt mig för saker som jag nu i efterhand insett fått mig att må väldigt dåligt. För att jag ville vara perfekt, i andras ögon. Nu, när jag ser tillbaka på det där, så vet jag att jag hade besparats så mycket ångest om jag hade vetat vilken värld det var jag växte upp i och vilken effekt den hade på mig. Jag skrev en bok om det som heter “Skitsammafilosofin – eller hur jag dödade min inre perfektionist” och det budskapet vill jag nu få ut till unga för att de ska må bättre.
Idag driver jag en av Sveriges största poddar på temat jämställdhet. År 2023 blev jag Tidningen Chef utsedd till en av Sveriges tolv unga ledare inför framtiden och av Resumé till en av näringslivets superkommunikatörer
Vad är Skitsammafilosofin?
Skitsammafilosofin är från början en bok som handlar om hur man genom kunskap om den värld vi lever i kan förhålla sig till den prestationskultur som vi har i vårt samhälle idag. Den lär dig att:
Varför Skitsammafilosofin
När jag släppte min bok var det många som skrev att de skulle köpa den till sina barn som inte mår bra. Då började jag också gå i tankarna att min bok kräver en del livserfarenhet för att man ska kunna ta till sig och ha hjälp av budskapet i den. Men att det också är enormt viktigt att få ut det budskapet till unga.
Kunskap om den värld man växer upp i kan göra det enklare för dagens ungdomar att förhålla sig till den. De växer dessutom upp i en värld där de i sociala medier ständigt matas med budskap som förstärker de bakomliggande orsakerna till deras dåliga mående: Individualisering, samhällets krav och könsnormer. Vi kan inte påverka de sociala medierna, men vi kan ge ungdomar mer kritiska ögon att granska dem med.